حتماً طرحهای مختلف سقف کاذب کناف رو دیدین. میدونین قیمت این نوع از طرحهای پیچیده چطور محاسبه میشه؟
معمولاً در بسیاری از کارهای ساختمانی مثل کابینت، کمد، نقاشی ساختمان و … روش قیمتگیری رایج، قیمت متری است. آیا برای سقف کاذب کناف هم از همین روش استفاده میشه؟
بنظر شما در قرارداد سقف کناف باید به چه موضوعاتی توجه داشت؟ آیا میشه تنها ملاک انتخاب نوعِ سقف کناف رو کاهش قیمت قرار بدیم و استانداردهای موجود چشم پوشی کنیم؟
در این مقاله میخواهیم به همه این سوالات پاسخ بدیم و اطلاعاتی رو بهتون بگیم که قطعاً در زمان قیمتگیری و انتخاب نصابِ کناف بدردتون میخوره!
اما قبل از اینکه با روشهای قیمتگیری کناف یا سقفهای گچی مشابه کناف آشنا بشیم، باید بدونیم این نوع سقفها چه انواعی دارن. چون روش قیمتگیری در هر نوع از سقف کناف تقریباً متفاوت با بقیه است.
سقف کاذب کناف چه انواعی داره؟
سقف کاذب کناف رو میتونیم در سه دسته تقسیم بندی کنیم:
- سقف کاذب یکپارچه (شامل دو تیپ A و B است – تصویر شماره ۱)؛
- سقف کاذب دکوراتیو (شامل دو دستهی سقفهای نواری (تصویر شماره ۲) و سقفهای طرح دار (تصویر شماره ۳) است)؛ و
- سقف کاذب تایل یا مشبک (تصویر شماره ۴).

اگر دوست دارین اطلاعات بیشتری در مورد سقف کاذب کناف و مشخصات هر یک از انواع کناف بدونین، مقاله زیر رو مطالعه کنین:
چطور برای سفارش کناف یک مشتری حرفهای باشیم؟!
حالا بریم ببینیم قیمت هر یک از این سه دسته سقف، چطور محاسبه میشه.
قیمت سقف کنافِ یکپارچه چطور محاسبه میشه؟
همونطور که گفتیم سقف کناف یکپارچه دو تیپ داره. در تیپ B زیر سازی در یک جهت انجام میشه ولی در تیپ A زیرسازیِ کناف در دو جهت انجام میشه (تصاویر زیر). در نتیجه نوع A برای سقفهای با دهانهی بزرگ کاربرد داره و طبیعتاً مقاوم تره و قیمت بیشتری هم داره.


برای محاسبهی قیمت سقفهای یکپارچه (چه تیپ A و چه تیپ B) دو روش پرکاربرد تره:
۱٫ روش متری – بر حسب مساحت سقف کاذب
در این روش قیمت بصورت متری بیان میشه. یعنی کناف کار تمامی هزینهها رو محاسبه میکنه و بعد به ازای یک متر مربع از سقف قیمت ارائه میده. مشکل این نوع قیمت دهی اینه که ممکنه پس از اتمام کار، به دلیل یکسری مسائلی که در حین قرار داد بهش توجه نکردین (مثل هزینههای حمل و نقل، هزینههای مربوط به بتونهکاری و …)، هزینهها بیشتر از قیمت متریِ ارائه شده در اول کار از آب دربیاد. بنابراین، پیشنهاد میشه از کناف کار بخواین بعد از بازدید از پروژه بهتون قیمت مقطوع بده.
۲٫ روش قیمت مقطوع
روش دیگهای که برای ارائهی قیمت سقف کاذب مرسوم هست، روش قیمت مقطوع یا قیمت چکی یا کنتراتی است. در این روش کناف کار بعد از بازدید از محل پروژه و بررسی طرح مورد نظرتون بهتون یک قیمت نهایی برای اجرای کل کار ارائه میده. قیمت ارائه شده در این روش همونطور که از اسمش پیداست مقطوع هست و جای چانه زنی و اضافه کردن هزینههای مختلف به بهانههای مختلف وجود نداره. به همین دلیل هم میتونه خیالتون راحتتر باشه. بنابراین، قیمت کنترات (مقطوع) برای انتخاب کنافکار و مقایسهی قیمت کنافکارهای مختلف، روش قابل اعتماد تری هست.

قیمت سقف کناف دکوراتیو چطور محاسبه میشه؟
سقفهای دکوراتیو دو دستهی کلی دارن:
- سقفهای تمام دکوراتیو: این نوع سقفها دارای طرحهایی با پیچیدگی و شکلهای هندسی متنوع هستن. ظرافت و تمیزی اجرا در این نوع از سقف کاذب بسیار مهم است.
- سقف دور باکس یا نواری: در این نوع سقف کاذب، کناف بصورت نوارهایی با عرض حدود نیم متر در دور دیوار کار میشه. کناف نواری رو میشه همراه با نور مخفی و یا بدون نور مخفی اجرا کرد و طبیعتاً قیمت شون با هم فرق داره.
خب با توجه به اینکه سقف کاذب بصورت نواری هست و یا تمام دکوراتیو، روشهای محاسبه قیمت متفاوته:
روشهای محاسبهی قیمتِ سقف تمام دکوراتیو
۱٫ روش متری – بر اساس مساحت سایه انداز
در سقفهای دکوراتیو ترازهای مختلفی از سقف داریم و یک جاهایی طرحها اورلپ دارن. برای تعیین قیمت بصورت متری این قسمتها رو چطور باید محاسبه کنیم؟
خب برای حل این مشکل از روش مساحت سایه انداز استفاده میشه. حالا این مساحت سایه انداز چیه؟
فرض کنین از بالا به سقف نور بتابونیم. روی زمین سایهای ایجاد میشه که اورلپها و فرورفتگیها در اون مشخص نیست، به این سطح میگن سایه انداز.
یعنی اگر بخوایم بصورت خیلی ساده بگیم، مساحت سایهانداز همون مساحت فضایی است که کنافِ طرحدار روی سقف اصلی پوشش داده (یعنی اورلپها در مساحت سایه انداز ملاک نیستن و محاسبه نمیشن).
۲٫ روش کنترات (قیمت مقطوع)
همانطور که در قسمت قبلی گفتیم، قیمت کنترات یعنی کناف کار یک قیمت کلی برای صفر تا صدِ انجام کار اعلام میکنه. یعنی مهم نیست که سقف چند متره و چقدر ورق مصرف میشه، کناف کار همون ابتدا بر اساس طرحی که انتخاب کردین و بازدیدی که از محل پروژه داشته یک قیمت مقطوع ارائه میکنه.
۳٫ بر اساس مقدار کناف مصرف شده
روش سوم در محاسبه قیمت سقف تمام دکوراتیو از جنس کناف یا سایر ورقهای گچی، بر اساس میزان مصرف متریال است.
دقت کنین منظورمون این نیست که قیمت خود ورق بصورت متری بیان بشه! بلکه در این روش کناف کار بر اساس تمام هزینههایی که برای اجرای سقف کاذب کناف وجود داره (مثل زیرسازی، دستمزد، داربست، پیچها، آویزها، نبشی، پرت مصالح، پرت کناف و…)، یک قیمتی بصورت متر مربعِ مصرف کناف ارائه میده. یعنی ملاک محاسبه تعداد و متراژ ورقی است که استفاده شده اما قیمت هر متر مربع ارائه شده برای مصرف ورق قطعاً بیشتر از قیمت خود ورق کنافه. چون تمامی هزینه های سقف در نظر گرفته شده.

روشهای محاسبهی قیمتِ سقف دور باکس
۱٫ متر طول باکس
رایجترین روش برای تعیین قیمت سقف کناف نواری، محاسبهی متر طول باکس دور سقف و ارائهی قیمت بصورت متری است. یعنی کنافکار قیمتی را به ازای هر متر طول باکس (با عرض مشخص) ارائه میکنه.
۲٫ مقدار کناف مصرف شده
محاسبه مقدار متریال کناف استفاده شده هم در سقف نواری بکار میره. یعنی قیمتی برای مصرف هر متر مربع کناف ارائه میشه و قیمت نهایی کار بر اساس میزان ورق کناف استفاده شده محاسبه میشه.

قیمت سقف کناف مشبک (تایل) چطور محاسبه میشه؟
این نوع از سقف کاذب بیشتر در فضاهای اداری، تجاری، آمفی تئاتر و سینماها کاربرد داره. تایلها ارزانترین نوع از سقف گچی (یا اصطلاحاً کناف) هستن. علاوه بر این، در حدود ۹۰% از پروژههایی که با سقف تایل اجرا میشن، از برندی غیر از کناف استفاده میشه که قیمت این برندها هم معمولاً نصف برند کناف هست.
روش قیمت گیری تایل هم بر اساس متراژ سقف و هم بر اساس متریال مصرفی حساب میشه.
ابعاد تایلها ۶۰*۶۰ سانتیمتر هست (البته بصورت دقیق ابعاد ۶۰٫۷ سانتیمتره). معمولاً برای اینکه تایلها برش نخوره، دور سقف رو باکس کار میکنن و عرض این باکسها رو طوری انتخاب میکنن که ابعاد داخلی سقف مضربی از ابعاد تایل باشه. در این صورت باکس دور سقف بر اساس روشهای قیمتگیری که در مورد این نوع سقف گفتیم حساب میشه و به قیمت سقف تایل اضافه میشه.
اما ممکنه برای بعضی از کارفرمایان برش خوردن تایل اهمیتی نداشته باشه و مایل باشن تا جایی که میشه هزینهها رو کاهش بدن و در نتیجه از اجرای باکس صرف نظر میکنن.

در قسمت بعدی با ارائهی یک مثال، روش های مختلف قیمت گیریِ سقف کناف رو با هم مرور میکنیم.
مثال – محاسبهی قیمت سقف کاذب کناف برای یک پروژه فرضی
خب قبل اینکه بریم سراغ مثال، یک جمعبندی از روشهای مختلف قیمتگیری کناف داشته باشیم:
- قیمت متر مربعی سقف ساده.
- قیمت متر مربعی سایه انداز برای سقفهای دکوراتیو.
- قیمت متر مربعی کناف مصرف شده.
- قیمت متری (طول) نوار دور سقف.
- قیمت مقطوع.
مشخصات پروژهی فرضی:
خب فرض کنین پروژهای با ابعاد زیر داریم که در اون از سه نوع سقفِ یکپارچه، باکس و طرح دار استفاده شده:
- ابعاد سقف: ۵*۱۲ متر؛
- دارای سقف کناف ساده از نوع تیپ A؛
- دارای باکس نور مخفی دور سقف با عرض ۷۰ سانتی متر؛
- دارای سقف کناف دکوراتیو طرح دار در وسط سقف با ابعاد ۴ متر مربع.
قیمتهای فرضی برای هر نوع سقف کناف:
فرض کنین کناف کار بعد از بازدید از پروژه و مشخص شدن طرح مورد نظرتون قیمتهای زیر رو برای هر نوع سقف اعلام کرده:
- قیمت سقف کناف یکپارچه تیپ A: 120 هزار تومان به ازای هر متر مربع.
- قیمت سقف کناف نواری دور سقف همراه با نور مخفی: ۱۰۰ هزار تومان به ازای هر متر طول.
- قیمت سقف دکوراتیو بر اساس طرح مورد نظر: ۲۵۰ هزار تومان به ازای هر متر مربع.
نکته: قیمت های ارائه شده در بالا فرضی است. برای مشاهده قیمتهای بروز انواع سقف کناف میتونین مطلب قیمت انواع سقف کاذب رو بخونین.
حالا بریم برای پروژهای که با مشخصات بالا تعریف کردیم، قیمت رو محاسبه کنیم.
بلاخره قیمت پروژه مون چقدر در میاد؟
در این قسمت قیمت نهایی پروژهی تعریف شده رو بر اساس سه روشِ متری، میزان مصرف کناف، و قیمت مقطوع حساب میکنیم:
۱٫ قیمت پروژهی فرضی بر اساس روش متری
ابعاد سقف ۶۰ متر مربع است. برای محاسبهی متراژ سقف کاذب یکپارچهای که مورد نیازه باید ابعاد باکس دور سقف و سقف دکوراتیو رو از اون کم کنیم. عرض باکسها ۷۰ سانتیمتره و مساحت سقف دکوراتیو ۴ متر مربع است. پس مساحت باقیمونده حدود ۳۵ متر مربع میشه که با قیمت متری ۱۲۰ هزارتومان، قیمت سقف یکپارچه نوع A میشه ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان.
محیط پیرامونی سقف میشه ۳۴ متر. اما این دقیقاً برابر با متر طول باکس مورد نیاز نیست چون همپوشانیها ازش کم نشده. بنابراین، چون عرض باکس ۷۰ سانتیمتر است، ۴ تا ۷۰ سانت باید از محیط سقف کم بشه که میشه حدود ۳ متر. پس متراژ طول سقف نواری میشه ۳۱ متر. با احتساب متری ۱۰۰ هزار تومان، قیمت سقف کناف نواری ۳ میلیون تومان میشه.
برای متراژ قسمت دکوراتیوِ سقف از مساحت سایه انداز استفاده میشه. یعنی همون قسمتی که این سقف طرحدار روی سقف اصلی پوشانده. همونطور که در قسمت مشخصات پروژه گفتیم این مساحت ۴ متر مربع است و با احتساب متری ۲۵۰ هزار تومان، قیمت قسمت دکوراتیو میشه ۱ میلیون تومان.
قیمت کل پروژه با استفاده از روش متری معادل ۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان خواهد بود.
۲٫ قیمت پروژهی فرضی بر اساس مقدار کناف مصرف شده
خب فرض کنین این بار کناف کار قیمت رو بر اساس مقدار کناف مصرفی بهتون اعلام میکنه و میگه قیمت برابر با ۱۰۰ هزار تومان به ازای هر متر مربع کناف است.
نصاب میزان کناف مصرف شده در این پروژه و با طرح مورد نظر رو محاسبه میکنه و بر اساس اون قیمت نهایی رو بیان میکنه. اگر فرض کنیم ۸۵ متر مربع کناف برای پیادهسازی طرح مورد نظر در این پروژه مصرف بشه:
قیمت کل پروژه بر اساس میزان مصرف کناف، ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان خواهد شد.
۳٫ قیمت پروژه فرضی بر اساس روش قیمت مقطوع
خب در این روش نیاز به محاسبات نیست چون کناف کار یک قیمت مقطوع برای کار اعلام میکنه که تمام هزینهها جانبی پروژه رو هم پوشش میده.
قیمت کل پروژه بر اساس قیمت چکی، فرضاً ۹ میلیون تومان خواهد بود.
حالا که با روشهای مختلفِ محاسبهی قیمت سقف کاذب کناف آشنا شدین، چند نکته در خصوص قیمتگیری و عقد قرارداد رو باهاتون درمیون میذاریم. بعد از دونستن این نکات میتونیم به جرئت بگیم شما تبدیل به یک مشتری کاملاً حرفهای در زمینهی قیمتگیری سقف کناف شدین.

برای قیمتگیریِ انواع سقف کناف باید به چه نکاتی توجه کرد؟
رعایت استاندارد کناف
یکی از مهمترین نکاتی که در قیمتگیری کناف باید بهش توجه کنین رعایت استانداردهای کناف هست.
خیلی از کارفرمایان شاکی هستن که کناف خوب نیست چون بعد از مدتی ترک خوره یا موج دار میشه. در صورتیکه اگر چنین مشکلاتی برای سقف کناف پیش بیاد یعنی یا استاندرادهای زیر سازیِ اون رعایت نشده و یا متریال استفاده شده کیفیت خوبی نداشته.
مثلاً برخی از مشتریان چون قیمت براشون خیلی مهمه، به تفاوتهای ساختاری و عملکردی دو تیپ A و B توجه نمیکنن و فقط اختلاف قیمت این دو تیپ براشون مهمه! در صورتیکه از لحاظ عملکردی اصلاً نباید از تیپ B در شرایط زیر استفاده کرد:
- سطح سقف کاذب بیشتر از ۵۰ متر مربع باشه؛
- دهانههای بزرگتر از ۴ متر داشته باشیم؛ و
- در صورتیکه ارتفاع آویز سقف بیشتر از ۵۰ سانتیمتر باشه.
بنابراین، در انتخاب نوع سقف کناف نباید تنها آیتمِ قیمت مد نظر باشه، بلکه باید ملاک تصمیمگیری رعایت استانداردها باشه. البته واضحه که شما تصمیمگیرنده هستین و میتونین در هر صورت نوع B رو که کم هزینهتر از تیپ A هست، انتخاب کنین. اما ما تلاش میکنیم تا اگر هم این تصمیم رو گرفتین انتخابتون آگاهانه باشه. یعنی حالا که با تفاوتهای عملکردی این دو تیپ آشنا شدین اگر انتخاب شما مغایر با استاندارد بود و با گذشت زمان، سقف ترک خورد، موج گرفت و یا حتی در برخی موارد کنده شد، میدونین که مشکل از کناف نیست!
قیمت بازشوهای مربوط به تهویه
در خصوص بازشوهای تهویه در سقف که معمولا ابعادشون ۶۰*۶۰ سانتیمتر است، باید توجه کنین که این دریچه ها از مساحت سقف کاذب کم نمیشه. یعنی مساحتی که برای محاسبه قیمت سقف کاذب محاسبه میشه، شامل بازشوها هم هست. چون خود اجرای این بازشوها ظریفکاریهایی داره که هزینه بره.

در قرارداد کناف چی بنویسیم که سرمون کلاه نره؟!
۱٫ متن قرارداد:
با یک جای معتبر قرارداد ببندین و یا یک نمونه پیش نویس قرارداد شرکتهای معتبر رو مطالعه کنین.
۲٫ توافق در مورد جزئیات اجرایی:
معمولاً کناف کارها، سقف رو تا مرحلهی قبل از نقاشی اجرا میکنن و کار رو در این مرحله تحویل میدن.
اما در بعضی موارد ممکنه تصمیم بگیرین بتونه کاری رو به فرد دیگری بسپارین. ما این کارو اصلاً پیشنهاد نمیکنیم چون ممکنه از نتیجهی نهایی راضی نباشین و چون کار رو دو گروه مختلف انجام دادن مسئولیت رو نپذیرن و دچار دردسر بشین.
البته بعضی از کنافکارها نقاشی رو هم خودشون انجام میدن که میتونه نتیجه بهتری داشته باشه. چون شما کیفیت نهایی کار رو در زمان تحویلگیری میتونین ببینین و اگر جایی مشکل داشت راحتتر رفع میشه چون مسئول کیفیت کار با یک نفره.
۳٫ توافق بر سر نحوهی محاسبهی قیمت:
در مورد روش محاسبهی قیمت حتماً در قرارداد به توافق برسین. ما در همین مقاله روشهای مختلف قیمتگیری کناف رو براتون کاملاً توضیح دادیم و میتونین با مطالعهی روشهای مختلف به عنوان یک مشتری حرفه ای بشینین پای قرارداد!
۴٫ تصویبِ زمانبندی اجرای پروژه:
زمان تحویل پروژه رو در قرارداد قید کنین. حتی اگر زمان براتون خیلی مهمه میتونین بندهای سختگیرانهای در مورد زمان تحویل پروژه و شرایط تأخیر در قرارداد اضافه کنین.
۵٫ برند متریال مصرفی:
لازمه که برند متریال مصرفی در قرارداد ذکر بشه. چون کیفیت متریالِ شرکت کناف کاملاً متفاوت با سایر برندهاست. در شهرهای مختلف شرکتهایی هستن که به عنوان نمایندهی رسمی کناف فعالیت میکنن. میتونین بصورت مستقیم با این شرکتها کار کنین و یا نصابی رو پیدا کنین که از متریال کناف خرید میکنه. متریال کناف پرفراژ شده است و لوگوی کناف رو داره.
البته ممکنه برای بعضی از افراد قیمت اولویت بیشتری داشته باشه و مایل باشن که با متریالی غیر از شرکت کناف سقف کاذب رو اجرا کنن. اما در هر صورت لازمه که برند و نوعِ سقف کاذب گچی روکشدار مورد نظرتون در قرارداد ذکر بشه.
۶٫ رعایت استانداردهای اجرایی:
همانطور که در قسمت نکاتِ قیمتگیری گفتیم، یکی از مهمترین نکات در اجرای سقف کاذب کناف رعایت استانداردهای اجرایی است. اگر کیفیت کار نهایی براتون مهمه حتماً برای نصاب شفاف توصیح بدین که باید استانداردهای زیرسازی سقف کناف رو رعایت کنه.
