این سؤالی است که هر کس بخواهد کابینت جدیدی بسازه با اون مواجهه! چقدر باید بیعانه پرداخت کنم؟ چند درصد؟ اصلاً چرا باید بیعانه پرداخت کنم؟
در اینجا کمی به این موضوع خواهیم پرداخت و به شما میگیم داستان تقریباً از چه قراره.
چرا باید پیش پرداخت بابت ساخت دکوراسیون های چوبی پرداخت بشه؟
بطور کلی در وسایل دکوراسیون داخلی که با مصنوعات چوبی ساخته میشه، بخش عمده ای از هزینه مربوط به متریال است. مثلاً بخش عمده ای از قیمت کابینت هایگلاس، مربوط میشه به ورق های ام دی اف، نوارها و خدماتی که برای برشکاری و امثال اینها لازمه.
اگر کابینت ساز شروع به انجام سفارش شما بکنه و شما ناگهان پشیمان بشین، همه این مواردی که بالا گفتیم رو باید تقریباً بریزه دور! چون مثلاً ورق ام دی اف مثل پارچه برای لباسه. وقتی برای فرد خاصی برش میخوره دیگه نمیشه جای دیگه ازش استفاده کرد؛ حتی موضوع از مثالِ پارچه و لباس هم جدی تره.
بنابراین منطقی است که یک کابینت کار از شما بیعانه (پیش پرداخت) طلب کنه.
چه میزان بیعانه، عادلانه است؟
خیلی حدودی بخواهیم به این سؤال پاسخ بدیم، باید بگیم در پروژه های مصنوعات چوبی مثل کابینت و کمد تقریباً ۵۰% تا ۶۰% هزینه ها مربوطه به متریال، یراق، هزینه حمل و نقل و خدمات کارگاهی (مثل برشکاری و نوارزنی) میشود. طبیعی است کابینت ساز حق داره حدود همین میزان از کل پروژه رو به عنوان پیش پرداخت از شما تقاضا کند.
در مورد کارهایی که حاشیه سود بسیار کمی دارند، این عدد میتونه تا ۷۰ – ۷۵% افزایش پیدا کنه. بیشتر از این، توجیه پذیر نیست و حتی به نوعی شک برانگیز میتونه باشه.
از کجا میشه مطمئن شد کابینت ساز پول ما رو نخوره؟
همونطور که نگرانیهای کابینت ساز مواردی هستند که بالا گفتیم، نگرانی مشتری هم اینه که از کجا میتونم به یک کابینت ساز غریبه اعتماد کنم؟! شاید پول پیش پرداخت رو ایشون خورد! راه حل چیست؟
شما چهار ابزار برای کنترل این موضوع دارین:
- اعتماد نسبی: شما باید به کسی کار رو بسپارید که بهش اعتماد نسبی دارید وگرنه اعتماد سخت میشه.
- قرارداد: لازمه قرارداد درست حسابی ای با کابینت ساز ببندید. این یکی از مهمترین موارد است.
- پیش پرداخت تدریجی: یک راه حل تکمیلی، پیشنهاد پرداخت بیعانه (پیش پرداخت) بصورت دو مرحله است.
- واسطه مطمئن: شاید یکی از ایده آل ترین حالات این گزینه است. یعنی شما به فردی که هر دو طرف او را قبول دارن بیعانه و حتی شاید کل هزینه را میدهید و در صورت عمل کردن کابینت ساز به تعهدات، این فرد معتمد پول را به کابینت ساز پرداخت میکند.
پیش پرداخت تدریجی کابینت چیست؟
همونطور که در شماره ۳ گفتیم یک تکنیک خوب برای افزایش اعتماد طرفین «پیش پرداخت تدریجی» است. مثال: کابینت ساز از شما ۱۲ میلیون تومان پیش پرداخت برای یک کارِ ۲۰ میلیون تومانی طلب میکنه. شما به وی پیشنهاد میکنین به جای پرداخت ۱۲ میلیون در یک مرحله، ۶ میلیون تومن رو نقد پرداخت نموده و بعد از آوردن متریال کار در محل پروژه ۶ میلیون دیگه رو پرداخت خواهید کرد.
در مورد پیش پرداخت تدریجی، توصیه میشه جزئیات متریال هایی که قراره سر کار بیایند کاملاً مشخص بشه. در این زمینه با کابینت ساز به خوبی صحبت کنین و جزئیات رو دقیق در قرارداد ذکر نمایید.
توجه داشته باشین در برخی از کارها، به واسطه شرایط پروژه شاید از نظر فنی کابینت ساز نتونه تمام متریال رو در یک مرحله بیاره.
آیا جایی هست که نقش «واسطه مطمئن» رو داشته باشه؟
بله ظاهراً یک سیستم جدید در کشور توسط مجموعه ای بنام «سلام ساختمان» بوجود آمده که این خدمت رو انجام میده و بابتش از شما هزینه ای هم دریافت نمیکنه. جزئیات رو از سایت خودشون میتونین بدست بیارین.
کابینت ساز چقدر سود میبره که اینهمه پیش پرداخت میخواد؟
در گذشته، حدود ۱۰ سال پیش، حاشیه سود کار کمد و کابینت و دکوراسیون حدود ۴۰ درصد بود. با افزایش افراد متخصص در این حوزه و علاوه بر اون افت بازارها، امروزه این فعالیت برای یک کابینت ساز حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد سود داره.
شما گفتین ۶۰% متریال و حدود ۲۵ % سود کابینت ساز است، پس بقیه چه میشود؟
سوال خوبی است. اول یادآوری میکنیم منظور از ۶۰% بالا همونطور که در بالا توضیح دادیم، هزینه متریال، خدمات، حمل و نقل است و نه فقط متریال. و اما پاسخ به این سوال: بقیه هزینه ها شامل قیمت حمل و نصب کابینت و پرت هستند. خدمات نصب یعنی حق الزحمه نیروهای ماهر نصاب. پرت هم به معنای متریال هایی است که برای ساخت کابینت هدر میشن، مثل بخشی از ورقهای ام دی اف. تقریباً ۵% هر پروژه، هزینه پرت است.
آیا نمیشه پول را به صورت چک و قسطی پرداخت کرد؟
چرا میشه به این شکل توافق کنین. اما امروزه که بازارها دچار نوسان زیادی شده اند، نسبت به گذشته کمتر چک تاریخ دار قبول میکنند. چون در سال های قبل قیمت متریال ثبات نسبی داشت و کابینت ساز خودش میتونست متریال رو قسطی بخره. اما این روزها به دلیل نوسانات بازار، خرید قسطی متریال هم کمتر شده یا شرایطش سختتره.
چقدر از هزینه کل را در انتهای کار باید پرداخت کنیم (تسویه)؟
در یک پروژه ساخت کابینت و کمد، طبیعیه که شما به عنوان مشتری بخشی از پول رو موقع تحویل پرداخت کنین. این مقدار به طور منطقی بین ۱۰ تا ۲۰ % است. در واقع این مبلغ به نوعی حسن انجام کار هم تلقی میشه و خیال شما راحته که کار به خوبی انجام شده و بعدش تسویه حساب کردید.
مابقی هزینه، یعنی هزینه ها بجز پیش پرداخت و تسویه حساب، در بین کار پرداخت میشه. زمان و مبلغ این مرحله رو هم باید با کابینت ساز به توافق برسید.
آیا نکته دیگری برای عقد قرارداد کابینت و کمد وجود داره؟
بله بسیار نکات کاربردی و مهم دیگه ای هم هست که خیلی راحت میتونین با چند دقیقه وقت گذاشتن اونها رو بدونین. اینطوری هم مطمئن تر پیش میرین و هم ممکنه صدها هزار یا میلیون ها تومن به نفعتون تموم بشه. بهتون پیشنهاد میکنیم مطلب قیمت کابینت و نکات و همینطور قیمت کمد دیواری رو مطالعه کنین.